Feestelijke opening Kinderboekenacademie in Hillesluis

Woensdag 27 maart 2019 is het zover: Huis van de Wijk Riederkwartier is helemaal opgeknapt. Je herkent het niet meer terug! De heropening vieren we met de feestelijke opening van de Kinderboekenacademie. Het thema van de opening is boeken. De opening wordt daarmee een echt boekenfeest. Wethouder Said Kasmi en de bekende kinderboekenschrijver Abdelhakim Chouaati verzorgen de opening. De Kinderboekenacademie is een initiatief van een grote groep moeders uit Hillesluis. Dat maakt de opening van het Riederkwartier helemaal bijzonder!

Wat gaat er gebeuren? Direct na de opening door de wethouder gaan de kinderen fruithapjes maken. Ondertussen wordt er voorgelezen en worden er lekkere hapjes voorgeschoteld aan jong en oud. Alle buurtbewoners zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit lekkere boekenfeest!

Waarom doen we dit? De afstand naar de bibliotheek is voor veel kinderen en ouderen te groot. Om de taal- en leesontwikkeling van kinderen in de wijk op een leuke manier te blijven ondersteunen hebben een aantal moeders bedacht dat het goed en leuk zou zijn om een ‘kinderboekenacademie’ op te zetten. Zo krijgen kinderen in de buurt de mogelijkheid om makkelijk aan boeken te komen en samen met andere kinderen boeken te lezen.

Naast de kinderboekenacademie willen de moeders op verschillende pleinen, waar vaak kinderen spelen, zwerfboekenkasten plaatsen om kinderen de mogelijkheid te geven makkelijker bij boeken te komen. De boekenkasten worden beheerd door kinderen en ouders die in de omgeving van de boekenkast wonen. Zij moedigen kinderen uit hun omgeving aan om de boeken mee te nemen naar huis om te lezen. Rond deze zwerfboekenkasten worden ook regelmatig leesactiviteiten georganiseerd om de betrokkenheid van kinderen bij het lezen van boeken te vergroten.

Een greep uit de geplande activiteiten:

  • Elke woensdagmiddag wordt in de Kinderboekenacademie een gevarieerd programma met leesactiviteiten aangeboden voor kinderen uit de wijk.
  • Natuurlijk zullen er ook vrije inloop momenten gecreëerd worden om in alle rust lekker een boek te komen lezen.

Buurtbewoners worden van harte uitgenodigd om aan te geven aan welke activiteiten er behoefte is en aan welke activiteiten zij een bijdrage zouden willen leveren. Iedereen wordt ook uitgenodigd meteen alle overtollige boeken mee te nemen en in te leveren en zo mee te helpen het leesplezier van de kinderen in Hillesluis te vergroten. Alle boeken worden toegevoegd aan de zwerfboekenkasten in de wijk en aan de kinderboekencollectie van de kinderboekenacademie.

Programma:
13:30 – 14:00 Inloop
14:00 – 15:30 Opening door wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) met
voorleesactiviteiten van kinderboekenschrijver Abdelhakim Chouaati en live illustraties door kunstenares Natasja Groeneweg.

Dit waardevolle initiatief wordt toegejuicht en ondersteund door Stichting Humanitas, de Wijkacademie Opvoeden, de Wijkraad Hillesluis en de Gemeente Rotterdam.