Sociale Benadering Dementie in de praktijk (1)

Maak kennis met Siemen

Siemen is één van de studenten die een bijbaan heeft bij het SBD team Hillegersberg/Schiebroek. SBD staat voor Sociale Benadering Dementie. Het SBD team ondersteunt mensen met dementie en hun naasten in het dagelijks leven thuis, waarbij we niet zozeer de nadruk leggen op dementie als een medische aandoening, maar juist de leefwereld en behoeften van degene met dementie als uitgangspunt nemen. Naast de wekelijkse ondersteuning vanuit het team, maken we daarbij ook gebruik van zogenaamde ‘schillen’. Dit zijn vrijwilligers en studenten die we in kunnen zetten om nog beter in te kunnen spelen op de behoeften van onze deelnemers.

Koken en eten

Siemen gaat om de week samen met deelnemer Heidi koken en eten. Siemen is bijna 18 en zit in 5VWO. Hij heeft zich aangemeld bij het project omdat hij graag iets voor zijn medemens wil betekenen. Daarnaast wil hij graag leren koken zodat hij, als hij na zijn VWO opleiding naar de universiteit gaat, zelfstandig op kamers kan gaan wonen.

Zorgen over de toekomst

Heidi is 80 jaar en heeft sinds een half jaar de diagnose Alzheimer. Dit heeft uiteraard een grote impact gehad. Haar zelfvertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen en ze maakt zich zorgen over de toekomst: kan zij nog wel zelfstandig in haar huis blijven wonen? Heidi is dol op koken en lekker eten. Ze ervaart wel dat koken haar steeds minder makkelijk afgaat. De match was dus snel gemaakt!

Extra zingeving en genieten

Heidi’s zelfvertrouwen is gegroeid sinds het samen koken met Siemen. Heidi heeft meer vertrouwen gekregen in haar eigen kunnen en ervaart dat ze ook met dementie van betekenis kan zijn voor een ander. Ze voelt zich er nog echt bij horen. Dit stimuleert haar om zo veel mogelijk door te gaan met haar dagelijks leven. Daarnaast ervaart Heidi een stukje extra zingeving: ze kijkt altijd enorm uit naar de komst van Siemen. Siemen geniet op zijn beurt van het contact met Heidi. Heidi heeft veel gereisd en haar verhalen en ervaringen zijn een bron van inspiratie voor hem!

#socialebenaderingdementie #sbd #socialtrials #humanitas #hillegersberg #schiebroek #rotterdam #taoofcare