Realistische treincoupé van​ NS en Alzheimer Nederland komt naar Humanitas Akropolis Rotterdam

De ‘Hoofdreiscoupé’ voor bewoners met dementie in verpleeghuizen staat vanaf komende dinsdag in verpleeghuis Humanitas Akropolis in Rotterdam. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. Met de Hoofdreiscoupé willen we mensen met dementie even afleiding bieden om positieve herinneringen op te halen.

Met de Hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder daar de deur voor uit te hoeven.

Dinsdag 6 juli om 10.30 uur wordt de Hoofdreiscoupé feestelijk in gebruik genomen door Humanitas Akropolis en NS.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS
Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS.

Dementie in Nederland
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.