Waarmee kan ik u helpen?

Home-start voor zwangeren

(voorheen Moedermentoren)

Humanitas Home-Start is er voor aanstaande ouders en gezinnen met opgroeiende kinderen van verschillende leeftijdsgroepen. Binnen de organisatie bieden we Home-Start voor zwangeren, Home-Start voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 t/m 6 jaar en afhankelijk per locatie, ook Home-Start vanaf 7 jaar aan

Eerder was Home-Start voor zwangeren bekend onder de naam Moedermentoren. Sinds april 2021 veranderden we deze naam in Home-Start voor Zwangeren. Zo is namelijk meteen duidelijk voor iedereen, voor wie we er zijn! Naast de naam verandert er niets. Vrijwilligers blijven de ondersteuning bieden die (aanstaande) ouders van ons gewend zijn.

Bij Home-Start en Home-Start voor zwangeren vinden we het belangrijk dat:

• Ouders indien nodig ontlast kunnen worden om stress te helpen reduceren.
  • Ouders gesteund worden om eventueel beginnende problemen in een vroeg stadium te kunnen voorkomen.
  • Ouders en kind zich al in een vroeg stadium goed aan elkaar kunnen hechten.
  • Ouders een sparringpartner vinden die samen met hun ervaring en kennis over de zwangerschap en de periode na de geboorte kan uitwisselen.
  • Ouders gesteund worden talig te zijn naar hun kindje.
  • Ouders indien nodig wegwijs raken in de wijk, hun netwerk vergroten.

Onze vrijwilligers

Onze vrijwilligers zijn er voor de aanstaande moeder en eventueel diens partner. Wekelijks bieden ze een paar uur ondersteuning. De vraag van de ouder staat centraal. Want hoe bereid je je voor? Wat heb je allemaal nodig? Hoe zorg je voor een goede hechting? Wie steunt jou als je het gevoel hebt er een beetje alleen voor te staan? Onze vrijwilligers:

• Bieden een luisterend oor;
  • Denken met (aanstaande) ouder(s) mee en wisselen ervaringen met uit in de voorbereiding op de bevalling en de voorbereiding op het ouderschap;
  • Geven tips;
  • Gaan als (aanstaande) ouder wil, mee naar de verloskundige;
  • Ontdekken samen met (aanstaande) ouder(s), wat er allemaal tijdens de zwangerschap of straks met de baby, in de buurt te doen is of geregeld moet worden;
  • Bieden een steuntje en eventueel een praktische hand in de alle voorbereidingen naar de geboorte toe, maar ook tijdens het eerste jaar na de geboorte.

Alle Home-Start vrijwilligers krijgen voorafgaand een uitgebreide Home-Start basistraining. Wanneer ze zwangere vrouwen gaan ondersteunen krijgen zij daarnaast een aanvullende Home-Start voor zwangeren training. Hier komen belangrijke onderwerpen als hechting, gezond zwanger zijn en taalontwikkeling aan bod. Al onze vrijwilligers zijn ook in het bezit van een VOG. Ze werken vanuit de Home-Start methodiek: vraaggericht, hebben tijd en aandacht, maken gebruik van empowerment en altijd op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen.

Hoe komen (aanstaande) ouders in contact met Home-Start?

De uitvoering vindt plaats vanuit de Humanitas Home-Start teams van Rotterdam Noord en Zuid, Nissewaard, Capelle a/d IJssel en Schiedam.

Ken je een zwangere of iemand die net bevallen is en zoekt diegene steun? Lijkt je een vrijwilliger van Home-Start ondersteunend voor deze ouder? Neem contact met ons op voor meer informatie.
(Aanstaande) ouders mogen natuurlijk ook zelf contact met ons opnemen.
We vertellen dan graag wat we voor hen kunnen betekenen. De ondersteuning van de Home-Start is gratis.

Kijk voor ervaringen met Home-Start op: https://www.home-start.nl/nieuws/zwanger-gefeliciteerd

Humanitas Home-Start voor zwangeren vindt je op onze volgende locaties:

Home-Start Rotterdam Noord

Home-Start 0 t/m 17 jaar

Angela van Gennip 06-22 78 68 24 – avangennip@stichtinghumanitas.nl

Meer over Humanitas Home-Start
Meer over Home-Start in het algemeen en de methodiek die gebruikt wordt:
www.home-start.nl