Bijna 1 op de 5 Rotterdammers schaamt zich soms om hulp te zoeken, volgens onderzoek van Stichting Humanitas

Stichting Humanitas is gestart met een actie naar aanleiding van de uitkomsten van een eigen onderzoek. Daaruit blijkt onder andere dat te veel mensen in de regio Rijnmond zich schamen om hulp te zoeken en niet voldoende weten wat Stichting Humanitas voor ze kan betekenen bij hun hulpvraag. De organisatie is al langer bezig om de zichtbaarheid en vindbaarheid van hulp te vergroten. Een ludieke actie benadrukt nog eens de noodzaak voor laagdrempelige hulp.  

Het is niet altijd makkelijk om hulp te zoeken als je die nodig hebt, blijkt uit onderzoek van Stichting Humanitas en Markteffect.[1] Schaamte over de eigen hulpvraag maakt de drempel voor bijna 1 op de 5 inwoners van de regio Rijnmond hoog. Te hoog, zo blijkt, want hierdoor blijven te veel mensen te lang zitten met hun hulpvraag. Men wacht soms zó lang met het vragen van hulp, dat de problemen alleen maar groter worden. Het sociale domein blijkt voor velen een ingewikkeld doolhof te zijn.[2] De conclusie van het eigen onderzoek heeft Stichting Humanitas dan ook aangezet om aandacht te vestigen op het vragen naar hulp én om zelf te kijken hoe de weg naar hulp nog makkelijker kan. Daarnaast zorgt een grote campagne momenteel voor meer bekendheid in de regio.

Stichting Humanitas opent het gesprek 

Met een oranje telefoon, die op straat stond voor zorglocatie De Leeuwenhoek op de Rotterdamse West-Kruiskade, vestigde Stichting Humanitas de aandacht op de uitkomst van het onderzoek. De ludieke actie symboliseert hoe gemakkelijk het eigenlijk is om in contact te komen met de hulpverlening van Stichting Humanitas. Eén telefoontje kan al genoeg zijn.

‘Niet iedereen vraagt om hulp. Durf je het gesprek aan te gaan?’ Die uitspraak, groot op de muur, was voor veel voorbijgangers een uitnodiging om de rinkelende telefoon op te nemen. Aan de andere kant van de lijn zaten twee begripvolle medewerkers van Stichting Humanitas. De actie leverde mooie, grappige en onverwachte gesprekken op.

Verschillende soorten hulp

De een wil vooral een luisterend oor, terwijl de ander misschien complexe fysieke zorg nodig heeft. Hoewel Stichting Humanitas niet altijd zelf een oplossing kan bieden voor elke hulpvraag, is er wél altijd ruimte voor een gesprek. Daarna volgt een advies, een doorverwijzing naar het juiste loket en waar mogelijk natuurlijk concrete hulp. Zo maakt Stichting Humanitas hulp toegankelijk, ook voor mensen die de weg naar hulp niet goed kunnen vinden.

Naast een algemeen telefoonnummer, geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan hulp of ondersteuning, biedt Stichting Humanitas meer om zorg en hulp laagdrempelig te maken:

  • gratis inloopspreekuren wijkverpleging;
  • plekken voor specifieke doelgroepen, zoals Door2Door voor sekswerkers of the HangOut010 voor lhbtqia+ jongeren;
  • beeldzorg, waarbij zorg op afstand kan worden geleverd;
  • herstelzorg voor dakloze mensen, mensen zonder verblijfspapieren en mensen met complexe problematiek;
  • en meer.

Ook het faciliteren van contact met andere zorg- en hulporganisaties behoort tot de mogelijkheden in het geval dat Stichting Humanitas zelf niet kan ondersteunen.

[1] Markteffect iov Stichting Humanitas (2024)
[2] Reijnders, M.A.W. (2020)

Deel deze pagina

Deel deze pagina met iemand waarvoor u denkt dat dit interessant is.

Humanitas verwijslijn

Voor alle zorgprofessionals en verwijzers zijn wij op werkdagen bereikbaar van 9.00-17.00 uur.

Heeft u vragen?

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.